ICT-ALMELO

Nieuws

Nieuws

Project Letland 2018

Er is goedkeuring voor een nieuw Project Letland, een project waarin een aantal leerlingen twee weken naar Letland gaan om daar computers en randapparatuur te brengen en te installeren. De leerlingen zijn vrijdag 18 mei vertrokken.

Donderdag 31 mei
De laatste dag in en rond hotel Vonadzini. Eerst met een groepje naar het kasteel geweest in Stameniera, daar bleek een Italiaanse filmploeg bezig te zijn met opnames over het kasteel. Daarna in rallysnelheid doorgereden naar Gulbene om het spoorwegmuseum te bekijken en als laatste door naar een plaatsje in de heuvels om een beeld te zoeken (van Lenin). Dit beeld was nergens te vinden, maar de reis er naartoe was erg leuk.
’s Avonds afscheid genomen van alle directeuren en betrokkenen van de scholen, Thimo heeft een presentatie gedaan en daarna hebben wij verschillende cadeaus ontvangen van de scholen. Aan het eind van de avond nog mooi even buiten gezeten om te genieten van het zonnige weer aan het meer.
 IMG_20180531_113959

IMG_20180531_115915

IMG-20180531-WA0022

Woensdag 30 mei
Deze dag was bedoeld als een cultureel uitstapje naar Rezekne en aan het eind van de dag was een ontmoeting met de studentenraad van een van de scholen van deze stad gepland. Voordat we ’s ochtends zijn gaan rijden, hebben we eerst in de buurt van het hotel Vonadzini, bij een ander complex gekeken, dat ook kamers verhuurt. Wellicht iets voor een volgende keer in Letland. De reis naar Rezekne nam ruim een uur in beslag en onderweg zagen we hoe de Letten wegonderhoud doen: langzaam en erg chaotisch. Blijkbaar betekent een rood verkeerslicht niet altijd dat je ook echt moet stoppen. Eenmaal in Rezekne eerst maar even wat eten en drinken en vervolgens het centrum in. Dit bleek echter nogal tegen te vallen: een paar winkels en een supermarkt, dus er moest voor de rest van de dag iets worden verzonnen. Daarom maar naar een dierentuin rijden, waarvan meneer Hengstman een bordje had gezien. De dierentuin bleek een veredelde kinderboerderij, waar we ook nog eens weg werden gejaagd door een boze Russischsprekende man, blijkbaar zat de boel dicht? Terwijl wij een uur voor sluitingstijd daar waren? Tot overmaat van ramp bleek ons contactpersoon voor de studentenraad in het ziekenhuis terecht te zijn gekomen, waardoor de ontmoeting aan het eind van de dag ook niet kon doorgaan. Dan maar terug naar Balvi. Daar bij het restaurant een paar enorme pizza’s besteld (groot gedeelte bewaard voor de avond) om de teleurstellingen weg te werken en vervolgens terug naar het hotel, waar iedereen uiteindelijk toch wel vermoeid was van de hele dag onderweg zijn…
 IMG_20180530_171414

IMG_20180530_135813

IMG_20180530_170925

Dinsdag 29 mei
Viduci Primary School in Semenova was de laatste school die op het programma stond. Deze basisschool had een computerruimte die moest worden ingericht en een aantal pc’s moesten worden geplaatst bij de docenten. Een nieuw fenomeen was ‘second breakfast’: veel eten, vlak na ons uitgebreide ontbijt, wat als eerste op het programma stond. Het werk ging snel en binnen anderhalf uur waren de meeste pc’s aangesloten en getest. Problemen waren er met de internetverbinding van de pc in de docentruimte, maar daar hebben we een wifi dongle aangesloten. Na het werk was er een uitgebreide lunch gepland. Vervolgens hadden een paar leerlingen en docenten een optreden voor ons georganiseerd met traditionele folkmuziek uit de regio Latgale. Uiteraard mochten onze studenten en docenten meezingen en muziek maken.Na deze muzikale uitspatting, hebben we een bezoek gebracht aan de grootste katholieke kerk in de regio. We mochten helemaal tot in de torens naar boven, wat een beetje spannend was, aangezien de plankenvloeren doorbogen en de trappen erg smal en stijl waren… Ook was er geen licht. Sako heeft even het kerkorgel uit mogen proberen, iets waar hijzelf niet zo tevreden over was, maar wat de docenten daar toch een hele prestatie vonden.Tot besluit van deze leuke dag, brachten we een bezoek aan iemand die fanatiek verzamelaar van brommers en motoren was. Ook had hij allerlei spullen bewaard van zijn grootvader (waaronder wat dubieuze zaken uit de Tweede Wereldoorlog). De heren mochten water oppompen uit een bron/put en een rondje maken met de motor met zijspan. Quintus was even zijn telefoon kwijt, maar bij terugkomst lag het apparaat gelukkig gewoon in de bus…
1527583139281

1527585139960

1527598020376

Maandag 28 mei
Eerst naar Balvi Music School gereden, om wifi dongels te installeren en om de spullen voor Rekava Secondary School Rekova in de bussen te zetten. Helaas waren de wifi dongles geen succes: de muren waren te dik en er zat te veel staal in het pand. Ook bleek de router veel te weinig zendvermogen te hebben en niet voldoende capaciteit om meerdere apparaten aan te sturen. De suggestie om kabels te trekken was voor ons geen optie; we hebben geen boormachines en kabels om deze spullen aan te sluiten.
Doorgereden naar Rekava Secondary School en meteen aan het werk gegaan. Een aantal studenten is bezig gegaan met het installeren van de computers in twee lokalen en een aantal studenten is bezig gegaan met de pc’s van de docenten. Ook heeft Lianca nog wat spullen gedoneerd aan het kinderdagverblijf. Helaas heeft ze dit niet zelf kunnen overhandigen aan het verblijf, omdat de kinderen op excursie waren. Op school een (warme) lunch gehad.
Toen het werk klaar was, zijn we naar een buitensportlocatie gegaan die Baskian Mountains heet. Daar hebben we een route gelopen waar veel houtsnijwerk te zien was en waar een aantal skihellingen te zien waren. Ook mochten we kijken bij een voormalig schoolgebouw dat nu wordt gebruikt als slaapzaal/conferentiezaal en waar een tennisbaan en sauna was. De wandeltocht was niet echt een succes: er waren veel muggen en mieren. Ook de daar bereide ‘after lunch’ werd niet echt bezocht, omdat de groep nog vol was van het eten van de lunch. Daarna nog even terug naar Rekava om de laatste werkzaamheden te doen, om vervolgens nog even langs Balvi te gaan. De heren en dame wilden nog even wat boodschappen doen, net zoals de docenten.
’s Avonds geen activiteiten gepland, de leerlingen waren ‘moe’ van de wandeltocht in het bos waar veel insecten waren…
IMG_20180528_143419

IMG_20180528_113453

IMG_20180528_111154

Zondag 27 mei
’s Ochtends even de stad in geweest om nog even wat inkopen te doen, een rondje te lopen en de stad te bekijken. Daarna docenten Hans van Brummelen en Gerko Blankestijn op het vliegveld af te zetten en daarna de terugtocht naar hotel Vonadzini in te zetten. Daar rond 18:00 uur gegeten.De nieuwe docenten hebben met de groep de afgelopen week geëvalueerd en aangegeven wat er de komende week op het programma staat. Docenten zijn nog even het meer op geweest met een waterfiets en Thimo en Benjamin hebben nog even gezwommen. ’s Avonds nog even gezeten, het was prachtig weer!
Zaterdag 26 mei
Vandaag docenten Hengstman en Bootsma opgehaald van het vliegveld en daarna ingecheckt in het hotel, wat buitengewoon luxe was. Overdag nog even de stad in geweest en daarna wat eten bij een steakhouse. Iedereen was redelijk moe dus verder niet veel gedaan en op tijd naar bed gegaan.
 DSC_0428
Zondag 25 mei
Vandaag gelukkig iets dichterbij. We zijn naar het plaatsje Gulbene geweest. Hier staat de Staki primary school. Gelukkig waren we vrij snel klaar met plaatsen want het was warm in de school. Na een echt goede maaltijd in de kelder van de school zijn we met onze vriendelijke begeleidster (die voor de verandering een keer wel goed Engels sprak) naar een frisbee parcours gegaan. Het was de bedoeling om in zo weinig mogelijk worpen de frisbee in een stalen korf te werpen. Dit laatste was nog niet makkelijk maar we hadden een goede Letse spelbegeleider bij ons. ’s Avonds in Balvi gegeten in een restaurant. Het bestellen was nog wel lastig omdat de dame in het restaurant alleen maar Lets en Russisch sprak. Na de maaltijd snel naar het hotel voor een welverdiende nachtrust.
 20180525_132836

20180525_122228

Zondag 24 mei
Op deze dag zijn we naar de Eglaine Primary school geweest. Een basisschool met deze keer een directeur in plaats van een directrice. We werden warm ontvangen met een rondleiding door de Engelse docente. Na het plaatsen van de pc’s kregen we weer een maaltijd aangeboden uit de schoolkantine waar dagelijks gratis voor de kinderen wordt gekookt. Hierna gingen we naar het sportveld voor sportieve spellen (zelfs de directeur deed hieraan mee, erg leuk). Na de middag gingen we naar een verzamelaar met een uit de hand gelopen hobby. Meerdere schuren vol oude landbouw apparatuur en gebruiksartikelen. Erg leuk om een keer te zien. Na de middag snel naar het hotel voor een lekker maaltijd.
 20180524_140837

20180524_130244

Woensdag 23 Mei

Op deze dag zijn we in een school in Veremu geweest. Was even zoeken omdat de school niet meteen te vinden was in Google maps. Gelukkig was na wat zoeken de school gevonden en zaten we al snel aan de koffie. De pc’s waren ook snel geplaatst en we zijn een potje voetbal gaan spelen tegen de school. Helaas zijn we dik ingemaakt maar mr. van Brummelen hield de eer hoog door toch nog 1 keer te scoren. Ook hebben we wat behendigheidsspelletjes gedaan. In de middag zijn we na een maaltijd van de school naar een workshop gegaan van een echtpaar die leer bewerkten. Iedereen heeft een sleutelhanger gemaakt en daar na een lekker kopje thee in het buitenhuis. Na het buitenhuis zijn we naar het bos gegaan en hebben een kompastocht gemaakt waar je elektronische punten moest zoeken. Helaas zijn we helemaal lek geprikt door een legioen muggen. Quintus is zelfs door zijn sokken heen gestoken. Ondanks veel geklaag was het een leuke tocht. Na Afscheid van de directrice reden we terug naar het hotel.

 DSC_0265

DSC_0423

Dinsdag 22 Mei

Rezekne Primary school stond vandaag op het programma. We hadden de mogelijkheid om de bekendmaking van de nieuwe vlag van de school mee te maken. De school is pas een paar jaar oud en had nog geen eigen vlag. Er werden toespraken gehouden, rozen geplant, liedjes gezongen en zelfs de pastoor was er om de nieuwe schoolvlag te zegenen. Na koffie hebben we de pc’s geplaatst en daar na ruïnes bezocht. Een bezoek aan het cultureel centrum die er nog maar net gebouwd is was ook er leuk. We kregen een rondleiding achter de schermen maar mochten helaas de serverruimte niet zien. Helaas hadden we een schroef in de band van de bus, dus moest deze vervangen worden. Gelukkig hadden meneer Van Brummelen, Lianka en Thymo dit snel voor elkaar. In de avond snel wat eten en weer in de auto naar huis. 1,5 uur rijden en lekker nog even wat voor je zelf doen.

 DSC_0177

DSC_0176

Maandag 21 Mei

Vandaag zijn we naar Balvi geweest. Gelukkig niet zo ver rijden alleen Daniel voelde zich zo slecht dat hij voor de tweede dag niet mee kon. In Balvi kregen we een stadswandeling met een bezoek aan het museum dat speciaal voor ons open gegaan. Vandaag hebben we de eerste pc’s geplaats in de muziekschool in Balvi. Helaas waren er in eerste instantie geen vertalers en dat maakt de communicatie soms iet lastig. Hier was nog bijna geen pc en aansluitingen waren er ook niet. Het was dus even een uitdaging om alles werkende te krijgen. Na dat alles geplaatst is zijn we naar de plaatselijke pizzeria geweest waar we erg lekkere pizza’s gegeten hebben. Omdat het zo geweldig weer was hebben een aantal heren en dame s ‘avonds een waterfiets gehuurd. Helaas heeft iedereen het droog gehouden.

 DSC_0146

DSC_0156

Zondag 20 Mei

Vandaag kunnen we een beetje uitslapen omdat Aigars ons wat later kwam ophalen. Na een korte stop bij een klein treinstation hebben we een Russisch orthodoxe kerk bezocht. Hier na hebben we een rondleiding gekregen in een kasteel die op de nominatie stond om gerenoveerd te worden. Hier na zijn we doorgereden naar een plaatsje Alüksne om wat te eten. We hebben daar een eiland bezocht met een ruïne en hebben een houten uitkijktoren bezocht. Best wel eng omdat deze behoorlijk wiebelde. Hier na gingen we op weg naar het hoogste punt van Estland, een heerlijk drankje is dan ook erg welkom als je de zoveelste bult opgelopen bent. Als slot van de dag hebben we een voormalige Russische nucleaire raketbasis bezocht met verlaten gebouwen en dichtgemetselde lanceersilo’s. Na een maaltijd in Gulbene snel naar het hotel om moe maar voldaan naar bed te gaan.

 DSC_0109

DSC_0126

Zaterdag 19 mei
Na een heerlijk ontbijt op weg en ongeveer 3 uur rijden naar het hotel. Snel de koffers uitladen en door naar Balvi om de vrachtwagen (die geen laadklep heeft) uit te laden.
De vrachtwagen was helaas dik een uur te laat dus we moesten ons nog haasten om op tijd te in het hotel te eten met de gasten en schooldirecteuren.
In de avond gingen sommigen nog op zoek naar auto-onderdelen voor de golf van Lianka. En de rest was aan het ouwehoeren met de dames achter de Bar.
WhatsApp Image 2018-05-19 at 18.11.16

DSC_0079

Vrijdag 18 Mei
Om 05:15 uur verzamelen op het station in almelo.
Was nog even spannend maar Sako was gelukkig net op tijd om de trein te halen.
Lianka was de sleutels kwijt van haar slotjes op de koffer en nu werd natuurlijk haar koffer door de grenscontrole er uit gehaald omdat ze er een tube tandpasta er in had zitten.
Na op tijd te zijn vertrokken hadden we een goede vlucht. Voor sommigen wel spannend omdat het de eerste keer vliegen was. Op het vliegveld in riga was het weer wachten om de papieren voor de auto’s voor elkaar te maken. Na een korte rit gingen we inchecken in het hotel. S’avonds nog lekker ff de stad in en toch nog redelijk op tijd naar bed omdat de meesten best moe waren
WhatsApp Image 2018-05-20 at 12.29.45

 

Project Letland 2016

Het project heeft het nieuws in Letland gehaald.
Klik op onderstaande link om de beelden te bekijken

Zaterdag 16 April

Na een goed ontbijt zijn we rond 8.30 uur vertrokken naar Nederland. Onderweg nog even genoten van een heerlijke lunch om vervolgens om 16.00 uur aan te komen op de Sumpel in Almelo.
Terug kijkend op deze veertien dagen kan ik zeggen dat het project is geslaagd en een iedereen, ook in Letland zeer tevreden kan zijn.

Donderdag 14 April en Vrijdag 15 April

50

53

Rond 7.00 uur zijn we vertrokken vanuit ons hotel naar Polen. Dit alles ging in Letland gepaard met veel obstakels.
Slecht weer en wegopbrekingen. Eindelijk in Litouwen was de weg aanzienlijk beter.
Rond 18.30 uur waren we bij ons eerste hotel in Polen, hier kregen we een redelijke warme maaltijd en sliepen de jongens met zijn vieren op een kamer. Dit konden we de volgende dag merken in de bus. Na een ochtendrit in de bus hebben we rond 10.00 uur eerst een ontbijt genomen in een wegrestaurant om vervolgens de tour naar zuid Polen te vervolgen. De laatste nacht sliepen we in een mooi hotel waar we eerst genoten van een warme maaltijd.
51

52

Woensdag 13 April,

Vandaag is het eigelijk een rustdag, zodat de jongens zich kunnen voorbereiden op het geven van een presentatie aan de gasten van Balvu.
Na deze presentatie werden we bedankt door de burgermeesters en de directeuren van de scholen.
Iedereen kreeg van hen een presentje hetgeen natuurlijk zeer gewaardeerd werd. Er werden diverse verhalen verteld over het heden en het verleden, men was vooral zeer tevreden over hoe onze jongens omgingen met de leerlingen van Balvu.
Na een formeel diner zijn de gasten vertrokken en wij zijn op tijd naar bed gegaan.
Morgen begint om 19.00 uur de grote reis naar huis.

49

48

46

Dinsdag 12 April.

Vandaag hebben we allemaal genoten van  een laat ontbijt.
Na het ontbijt zijn we naar het spoorwegmuseum gegaan, waar we oude treinen konden bewonderen.
Hierna zijn we naar de stad Valmiera gegaan, een moderne stad met een groot winkelcentrum, hier konden de jongens nog wat geld uitgeven..
Morgen is het uitrusten, koffers pakken en een formeel diner.

44

41

39

43

Maandag 11 April.

Vandaag gaan we naar ons laatste project. Na aankomst kregen we eerst een rondleiding door de school. Hier konden onze jongens diverse lessen volgen zoals rekenen, algebra en engels. Na een kopje koffie zijn we begonnen met het inrichten van de lokalen hetgeen goed en snel verliep.
Hierna werden we uitgenodigd voor een lunch die we ons goed hebben laten smaken.
Rond 3 uur gingen we naar een soort club gebouw, waar we diversen spelletjes hebben gespeeld. Aan het eind kregen we allemaal een stuk karper te eten.
Terug in ons hotel hebben we nog even nagepraat over onze week. Morgen mogen we uitslapen en in de middag gaan we naar een grote stad.

 

34

35

36

Zaterdag 9 April en Zondag 10 April

Na een rit van ongeveer 3 uur zijn we bij het hotel in Riga aangekomen.
Snel de koffers op de kamer gelegd om vervolgens naar het centrum te lopen.
Hier aangekomen hebben we de jongens vrij gegeven, zodat ze konde shoppen of de omgeving konden gaan verkennen. Om18.00 uur moesten ze  allemaal verzamelen bij het restaurant, hier hebben we  heerlijk gegeten (geen kip of varken). Daarna zijn we naar de Ierse pub gegaan.
Na een lange wandeling terug kwamen we weer aan bij het hotel.
Lekker uitgeslapen. Na het ontbijt zijn we weer naar het centrum gelopen en hebben diverse monumenten bekeken. Omdat we nog meer wilden zien hebben we een tourbus genomen langs verschillende bezienswaardigheden. Na de tour zijn we gestopt bij de Mac Donalds. Ook dit vonden de jongens helemaal niet erg.
Rond 16.00 uur zijn we weer naar onze bus gewandeld.
Na een tour van ongeveer 3 uur kwamen we weer aan bij ons hotell, daar stond voor ons allen een lekkere broodmaaltijd klaar.

27

28

30

Vrijdag 8 April

Vandaag zijn we naar Ziguri gegaan. Nadat we welkom zijn geheten hebben we eerst alles uitgepakt en klaar gezet.
Vervolgens hebben we alle lokalen ingericht zoals zij het wensten. Ook dit liep weer gesmeerd net als al de andere dagen.
Na de lunch zijn we naar het natuurmuseum gegaan, dus waren we eens lekker cultureel bezig.
Toen we terug kwamen in de school gingen we eerst naar een klein muzieklokaal, waar een leerling voor ons ging zingen, zij had een mooie stem. Vervolgens werden we uitgenodigd in een sporthal waar diverse dansjes gedaan werden.
Ook onze jongens hebben vrolijk en goed mee gedaan.
Morgen begint ons weekend in Riga, hier gaan we diverse musea bezoeken en andere leuke dingen doen.

21

22

24

Donderdag 7 April,

Aangekomen in Kubuli hebben we snel alles uitgepakt, zodat een deel van de jongens alles naar Ziguri en Rugarju konden brengen (nu hebben we de bus mooi leeg). Voordat een deel van onze groep wegging kregen we eerst een presentatie over de school. Alle jongens zaten keurig in de klas aan de tafeltjes.
Het computerlokaal dat wij in 2011 hadden ingericht hebben we eerst leeggehaald om hierna de nieuwe computers te plaatsen.
Teven hebben een paar jongen de docentenwerkplekken opnieuw ingericht. Tussendoor kwam er ineens een journaliste, zij heeft ons diverse vragen gesteld en foto’s gemaakt.  Het hele verhaal en de foto’s komen in de regionale krant die ik woensdag hoop te ontvangen.
Na de warme maaltijd hebben we alles met z’n allen afgewerkt, zodat we hierna tijd hadden om een partijtje zaalvoetbal te spelen.
Deze wedstrijd hebben we helaas in de laatste minuut door een foutje van hun keeper gelijk gespeeld. We hadden namelijk afgesproken dat zij zouden winnen. De keeper die ze hadden was 7 jaar.
Na het sportuurtje zijn we naar de directrice Ruta gegaan om te picknicken, dit was gezellig en goed geslaagd.
Morgen gaan we aan het werk in Ziguri.

15

20

16

18

19

Woensdag 6 April.

Vandaag zijn we weer naar Baltinava gegaan om de lokalen verder af te maken. Terwijl een grote groep bleef is er een kleine groep naar de muziekschool gegaan.
Hier hebben ze alle lokalen ingericht. Toen we klaar waren kregen we een rondleiding  door de muziekschool hier kon Dyon zijn kunsten laten zien.
Direct hierna hebben we computers naar het gemeentehuis gebracht, hier waren we heel snel klaar, de burgermeester was er niet.
Na een uitgebreide lunch hebben we de lokalen gecontroleerd, het resultaat was heel goed, de kabels en de rest was allemaal netjes afgewerkt.
Hierna zijn we naar een bakkerij gegaan. Hier werd op een leuke manier verteld hoe ze brood maken, tevens kregen we de geschiedenis van Balvu te horen, over de bezetting van Letland.
Tijdens het bakken van brood kregen we een culturele rondleiding van oude producten en gereedschap die ze vroeger gebruikten. Na dit alles hebben we een maaltijd gekregen met het gebakken brood. Buiten kregen we een afscheidslied te horen van de studenten uit Baltinava, hierna zongen onze jongens samen met de heer Bootsma het Wilhelmus (hadden ze beter niet kunnen doen, bijna niemand kende het eerste couplet).
Na het afscheid nemen van de jongens en de meisjes zijn we weer naar ons hotel gegaan om lekker te ontspannen want morgen gaan we naar het tweede project Kubuli.

9
Dinsdag 5 April.

Aangekomen in de Secondary School in Baltinava kregen we eerst een lekker kopje koffie, diverse hapjes en een muzikaal optreden.
Hierna zijn de jongens met hulp van de Letten hard aan het werk gegaan. Rond 13:00 uur hebben we een goede warme maaltijd gekregen.
Het ging zo goed met het opbouwen dat we na de uitgebreide lunch met een paar jongens de basisschool konden inrichten.
Rond 15:00 uur zijn we gestopt, toen konden de jongens het dorp bezichtigen. Na een wandeling van bijna een uur hebben ze zaalvoetbal gespeeld.
Een wedstrijd met 4 teams. De finale hebben we gewonnen met 2-1, geweldig toch! Morgen gaan we alles verder afwerken en wat er daarna verder gebeurd????
Groet van ons allen.

5

6

Maandag 4 april 2016

Na een goed ontbijt zijn we vertrokken. Door Litouwen ging het heel goed, maar toen we in Letland aankwamen zaten we  in een oponthoud, de weg van ongeveer 11 kilometer was totaal opengebroken. Daarna volgden we een hobbelige weg met veel gaten, hierdoor kwamen we helaas pas om 15.30 uur aan in Baltinava. Gelukkig hebben ze ons geholpen met uitladen. Na een lekker kopje koffie en een hapje zijn we naar het hotel gegaan. Ook dit ging via een lange zandweg. De koffers naar de kamer gebracht, toen kwamen  onze gasten er al aan: het hoofd van de provincie Balvi, burgemeesters en directeuren. Na het diner  hebben we nog even gezellig nagezeten en zijn toen op tijd naar bed gegaan. Morgen weer een zware dag. We hebben begrepen dat de scholen allerlei leuke dingen voor ons hebben georganiseerd, maar eerst werken!

1

3

Zondag 3 april 2016
Vandaag een lange dag geweest, de wegen werden steeds slechter, doch hoe dichter we bij Kaunas kwamen (Litouwen) werd het iets beter.
Na een snel diner, helaas niet zo lekker als gisteren (we waren ook 2 uur later dan gepland) hebben we nog even wat gedronken en zijn we naar onze kamer gegaan. Morgen weer vroeg op.
Zaterdag 2 april 2016
’s Ochtends op tijd vertrokken.
Na een rustige gezellige rit van 859 km met muziek en diverse stops zijn we om 17.30 uur bij het hotel Zajazd Blue in Konin aangekomen.
Hier hebben we genoten van een lekker diner en een goede nachtrust.
Van 2 tot 16 april gaan twaalf studenten van de opleiding Medewerker ICT in Almelo samen met drie docenten naar Letland. Doel is om in het (arme) oosten van dit land computers te gaan afleveren die bedoeld zijn voor een aantal scholen en een gemeentehuis. Het gaat om 150 afgeschreven computers met randapparatuur die door onze studenten zelf weer helemaal up-to-date zijn gemaakt, waardoor ze een tweede leven kunnen gaan leiden.

Per touringcar

Docent Willy Michaux vertelt dat het al weer de derde keer is dat een groep studenten afreist naar deze omgeving om scholen te voorzien van computers. Eerder gebeurde dit al in 2005 en 2011. Het vervoer van personen en computerapparatuur per touringcar wordt verzorgd door Gerard Hulsegge van het Verkeerscollege Twente. De reis van ruim 2.200 kilometer zal zo’n twee dagen in beslag nemen.

Acht werkdagen

De computers zijn bestemd voor scholen voor basis- en voortgezet onderwijs in Baltinava, Kubuli, Ziguri en Rugaju. In acht werkdagen worden alle scholen en een gemeentehuis bezocht. Bij sommige scholen worden hele lokalen opnieuw ingericht, worden netwerken aangesloten, servers geplaatst en beamers en printers geïnstalleerd. Oude computers die in het verleden bij deze scholen zijn afgeleverd, zullen waar mogelijk worden gerepareerd. Hele oude exemplaren worden verdeeld onder de bevolking.

Ook aandacht voor cultuur

Naast alle computerwerkzaamheden zal er ook aandacht zijn voor culturele zaken.
Voor dit doel gaan de studenten een weekend naar de hoofdstad Riga.
Daarnaast zullen er naar verwachting door de scholen allerlei folkloristische activiteiten voor onze studenten worden georganiseerd. Voor vergoeding van de reis- en verblijfkosten van deze bijzondere klus, kan een beroep gedaan worden op de Erasmusbeurs.
Deze heeft als doel samenwerking tussen landen te verbeteren op onderwijsniveau.